instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Počinje Musalla

Počinje Musalla

Planiran je niz prigodnih sadržaja, pa će tako u ponedjeljak 22. jula biti održano svečano otvorenje manifestacije na lokalitetu Musalle sultana Mehmeda Fatiha. U utorak, narednog dana manifestacije biće održana promocija knjige „Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini. Srijeda je rezervisana za koncert ilahija i kasida, a u četvrtak će biti organizirana tradicionalna Večer Kur’ana u haremu džamije u Donjem Kamengradu.

Naposlijetku, posljednjeg dana manifestacije, 26. jula biće klanjana džuma namaz i održan prigodan program na lokalitetu Musalle u Donjem Kamengradu. Prema predanju, na ovome istom mjestu je 1463. godine džumu klanjao turski sultan Mehmed el-Fatih, nakon pobjede nad ugarskom vojskom u bici za obližnju utvrdu, te je na tom mjestu dao da se izgradi musalla.

Musalle su preteče džamija, a prema nekim podacima na prostoru čitavog Balkanskog poluostrva preostala ih je tek nekolicina. Musalla u Donjem Kamegradu upisana je u državni registar kulturno historijskih spomenika od posebnog značaja i pod zaštitom je države, a osim toga danas je jedina aktivna musalla na prostoru čitavog Balkanskog poluostrva. Iz organizacionog odbora je upućen poziv vjernicima i svim ljudima dobre volje da svojom prisustvom uveličaju sadržaje ovogodišnje manifestacije “Musalla 2024”.

KOMENTARI