instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

ANALIZA: Drvna industrije u BiH u poređenju sa zemljama okruženja

ANALIZA: Drvna industrije u BiH u poređenju sa zemljama okruženja

Bosna i Hercegovina ima dugu tradiciju u šumarstvu i preradi drveta. 53% teritorije BiH je prekriveno šumom. Ova industrija je izvozno orijentisana i čini oko 10 % ukupnog izvoza BiH.

U poređenju sa susjednim zemljama izdvaja se za visoku profitabilnost i relativno nizak financijski rizik, dok se efikasnost prometa sredstava može dodatno poboljšati. Financijska procjena kompanija u drvnoj industriji je malo iznad prosjeka bosanske ekonomije, a njihovo poslovanje se može porediti sa kompanijama u istoj industriji u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji.

Najveća briga drvne industrije u BiH je u vezi visokim procentom blokiranih transakcijskih računa, a to je ujedno jedan od problema bh. ekonomije. Također ne treba zanemariti trend opadanja aktive i pad broja zaposlenih u ovom sektoru u posljednjih nekoliko godina.

Pozicioniranje drvne industrije u privredi BiH

Ekonomija u BiH broji 82.401 privatno društavo sa ograničenom odgovornošću i korporacije. U 2014. godini, ove kompanije zajedno su upravljale sa 52 milijarde € imovine, generisale 28 milijardi € prihoda i 1,4 milijarde € profita. Prosječni povrat na kapital (ROE) iznosio je 6,1%. S obzirom na broj kompanija, drvna industrija sa 2,3% udjela ne pripada najvažnijim sektorima u bh. ekonomiji.

Prema financijskim podacima za 2014. ova industrija je upravljala sa 1,7% svih sredstava, stvarajući 2,3% od ukupnih prihoda i 3,3% od ukupnog profita bosanskohercegovačke ekonomije.

Glavne karakteristike drvne industrije u BiH

Drvna industrija u BiH broji 1.935 aktivnih kompanija. Od toga su 44 organizovane kao korporacije, a ostale kao privatna društva s ograničenom odgovornošću. Prema veličini, 92 kompanije (5%) su velike ili srednje veličine, a ostatak su male jedinice.

Više od polovine kompanija (59%) posluje više od 10 godina, 81% kompanija najmanje pet godina. U 2014. godini, sektor drvne industrije u BiH upravljao je sa 891 milionom € imovine, formirao je 636 miliona € prihoda i 46 miliona € profita.

Kapital u iznosu od 359 miliona € predstavljao je 40% ukupne aktive. Broj zaposlenih u ovoj industriji je skoro 17 hiljada. Ukupna financijska evaluacija kompanija u drvnom sektoru u BiH je malo iznad ekonomskog prosjeka.

Koeficijent obrta imovine

U pogledu utvrđivanja efikasnosti drvne industrije, u svakoj zemlji smo provjerili koeficijent obrta imovine u 2014. godini. Najveću efikasnost u tom pogledu postiže sektor drvne industrije u Sloveniji, a najmanju u BiH.

11111

Profitabilnost (ROE)

Ocjenjujući sektor drvne industrije u svakoj zemlji, provjerili smo je povrat na kapital (ROE) u 2014. godini. Najveću profitabilnost u tom smislu ostvaruje sektor drvne industrije u BiH, zatim u Slovenije i Hrvatskoj dok drvna industrija u Srbiji, zapravo, ostvaruje gubitak u posljednjih nekoliko godina, koji se čak i povećava.

22222

Financijska moć

Ocjenjujući financijski rizik sektora drvne industrije u svakoj zemlji provjerili smo indikator financijskih obaveza i ukupne aktive u 2014.

55555

Najveći prosjek je u sektoru drvne industrije u Hrvatskoj, što znači da je tu i najveći financijski rizik. Najmanje rizičan, u smislu financiranja je sektor drvne industrije u BiH.

33333

Povrat na kapital (ROE) sektora drvne industrije u BiH u 2014. godini iznosio je 13%, što je znatno iznad prosjeka ukupne ekonomije u BiH (6,1%) i znatno iznad prosjeka sektora drvne industrije u susjednim zemljama.

Financijske obaveze u 2014. godini iznosile su 20% ukupne imovine, pri čemu je dio financijskog duga blago povećan u posljednjih nekoliko godina. Kada se govori o trendu, drvna industrija u BiH raste u smislu ukupnih prihoda (prosječni godišnji rast od 3%), ali još više u odnosu na profit (prosječni godišnji rast od 27%) u posljednje tri godine (2012-2014 ).

U istom razdoblju ukupna aktiva i broj zaposlenih prosječno su smanjeni za 3% godišnje. Pregled negativnih događaja u sektoru drvne industrije u BiH pokazuje fascinantnu sliku. Dok je 36 kompanija u stečajnom postupku, mnogo veća zabrinutost se odnosi na veliki broj kompanija s blokiranim transakcijskim računima: 769 (40% svih firmi u ovom sektoru).

Upoređivanje drvnog sektora BiH sa susjednim zemljama

Broj kompanija

Prilikom izračuna broja kompanija koje predstavljaju sektor drvne industrije, u odnosu na ukupnu ekonomiju svake zemlje, možemo zaključiti da drvna industrija ima najznačajniji udio ukupnoj privredi u BiH, a najmanji u Hrvatskoj.

44444

“10 najvećih”

Ispod možete pronaći top 10 najvećih kompanija iz drvne industrije u BiH u pogledu prihoda:

66666


O autoru analize

Autor analize za potrebe portala Fokus.ba je Bisnode BH!

Bisnode BH d.o.o. je dio međunarodne grupe Bisnode AB, vodećeg evropskog provajdera poslovnih i bonitetnih informacija sa sjedištem u Stockholmu.

Bisnode BH d.o.o. osnovan je 2013. godine u cilju da se bh. tržištu predstavi što transparentnije poslovanje svih pravnih subjekata.

Bisnode BH posjeduje alate koji pružaju sveobuhvatnu procjenu tržišnih rizika.

KOMENTARI