instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

SARADNJA OPĆINA U PREVENCIJI PRIRODNIH KATASTROFA

SARADNJA OPĆINA U PREVENCIJI PRIRODNIH KATASTROFA

Kako bi se unaprijedio sistem ranog upozoravanja na prirodne i druge katastrofe, te poboljšali uslovi rada civilne zaštite, općina Sanski Most i Oštra Luka zajedno učestvuju u projektu koji se finasira sredstvima Evropske unije, a za njegovu provedbu zadužen je Centar za sigurnosne situdije iz Sarajeva.

U okviru projekta pod  nazivom „Pomoć opštinama da unaprijede sistem ranog upozoravanja i podrška oporavku od poplava“, koji se provodi u dvije susjedne općine koje se nalaze u slivu rijeke Sane, danas je u Oštroj Luci nakon Sanskog Mosta, održana i druga u nizu od radionica na kojoj se govorilo o svim bitnim aspektima koji bi poboljšali uslove rada civilne zaštite, kako bi se u buduće blagovremeno djelovalo u slučaju poplava i drugih prirodnih katastrofa.

Ovome događaju su prisustvovali predstavnici ove dvije lokalne zajednice, predstavnici civilne zaštite, javnih ustanova i preduzeća, kao i članovi različitih udruženja uključenih u sistem zaštite i spašavanja. Prema riječima Armina Kržalića, projekt koordinatora, u sklopu ovog projekta, između ostalog, predviđena je nabavka sistema veze za Civilne zaštite Sanskog Mosta i Oštre Luke, zatim sistema zaštite prirodne okoline u vidu instrumenata za mjerenje vodotoka rijeke Sane, te obnova knjižnog fonda u javnim ustanovama koji je uništen u poplavama.

Ukupna vrijednost projekta iznoosi 217. 000 maraka, a za nabavku nove opreme biće izdvojeno 70. 000 KM. Prema riječima Duška Vejnovića, profesora sa banjalučkog Univerziteta,     projektom se nastoji unaprijediti nivo opremljenosti i obučenosti sistema za rano upozoravanje od prirodnih i drugih katastrofa. Načelnik opštine Oštra Luka Dragan Stanar je izrazio očekivanja da će se ovim projektom unaprijediti saradnja civilnih zaštita među općinama koje su uključene u ovaj projekat.

Istaknuto je kako sistem zaštite i spašavanja treba da počiva na nivou općina, te je upravo krajnji cilj ovog projekta usavršiti i unaprijediti sistem ranog upozoravanja na lokalnom nivou, kako bi se na vrijeme djelovalo po pitanju poplava i drugih prirodnih katastrofa.

KOMENTARI