instant fap
NaslovnicaVijestiGlobus

Rusi su sravnili Mariupolj sa zemljom, ali ga još nisu osvojili

Rusi su sravnili Mariupolj sa zemljom, ali ga još nisu osvojili

PO SVEMU što dolazi iz opkoljenog ukrajinskog grada Mariupolja, to je trenutno možda i najgore mjesto na svijetu. Grad, ako se mjesto koje je razrušeno do temelja može više tako zvati, postao je u isto vrijeme simbol ukrajinskog stradanja i otpora, ruske brutalnosti i okrutnosti te vrlo konkretno poprište ratnih zločina i sve ozbiljnije humanitarne katastrofe.

Grad je to koji vojnici očajnički brane i iz kojeg civili očajnički pokušavaju pobjeći, no samo manji dio je to i uspio. Mnogima je put blokiran i nakon što su ruske snage objavile uspostavu humanitarnih koridora za evakuaciju, a neki od njih izgubili su život pod ruskim granatama i mecima u samom pokušaju bijega. 

“Umiru djeca, starci. Grad je uništen i izbrisan s lica zemlje. Molim vas, dajte nam rakete za protuzračnu obranu. Ili želite novi Alepo?” apelirao je na vođe zapadnih zemalja Mihail Veršnin, mariupoljski policajac koji je postao vojnik, s ulice pune ruševina u videoporuci koja je prošlog tjedna obišla svijet. 

Grad je to koji je već tjednima bez struje, grijanja, tekuće vode, sa sve manje hrane i medicinskih potrepština, čiji su građani, kako kaže jedan stanovnik Mariupolja za Financial Times, toliko gladni da su neki počeli ubijati pse lutalice za hranu.

“To je pakao na zemlji”

Dmitro, poslovni čovjek koji je uspio napustiti grad prošli utorak i koji iz straha za sigurnost nije htio dati svoje prezime, rekao je da su mu prijatelji priznali da su to počeli raditi iz očaja nakon što su im istekle zalihe hrane koje su imali.

“Čujete riječi, ali nemoguće ih je stvarno shvatiti, vjerovati da se to događa. To je pakao na zemlji”, zaključio je.

KOMENTARI