instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Kod VELIKOG BRATA

Kod VELIKOG BRATA

Rijetki su Sanjani, kao i gosti koji dolaze u grad, koji nisu barem jednom okusili janjetinu  “Kod Velikog Brata”.
Lokal se nalazi u glavnoj gradskoj ulici, Prijedorskoj ulici, odmah do benzinske INA, u prelijepom ambijentu sa lijepom terasom i velikim parkingom. 

Taj poznali lokal, čiji vlasnik već preko 20 godina nudi vrhunsku janjetinu, uz “obične” ljude, posjetili su i gotovo svi visoki dužnosnici iz političkog, kulturnog i sportskog života u BiH. 
U njemu su čak ručali i velikani, ali nam gode pohvale običnih ljudi, 
govori nam Mufid uspješni ugostitelj, koji je stvorio “ime” lokala, kaleći se pekući janjce po koridama, teferičima i svadbama.

Mufid nam kroz priču odaje sve tajne i cake u pečenju janjetine na ražnju.

Najbolja težina janjca je deset kilograma a gurmani najviše vole rebarca. 
Janjetinu uvijek pečemo isključivo na drvima, i to na bukvi i grabu. Janjetina se nikada ne peče na uglju, nema tu čari, gubi okus i miris. Tokom pečenja nekoliko puta dodajemo drva. Janjci se uvijek peku oko sat i po do dva sata, a izgube i 30 posto početne težine. 
Solimo janjetinu samo s tuzlanskom soli. 
Janje je potrebno stalno zarezivati, tamo gdje se otvara plećka i među nogicama, kako bi “popucao” tamo gdje se želi, a ne gdje ne treba.
Ljubitelji janjetine vole prednje nogice, rebarca, neki bubrežnjak paprčnjak ili prečagu, kako ih još zovu, a najhrskavija je kožica s vrata. Poseban specijalitet su janjeća glava, pečeni obrazi, mozak na domaćem kruhu, a za hrabrije i oči.

Puno košta pečenje janjeta, jer nije to samo janje, već i kvalitetna drva i kad sve to saberete zarada je minimalna, ali zadovoljan sam jer su moji gosti zadovoljni.

Ljudi dolaze u lokal, ne zbog moje ljepote, već zbog kvalitete koju nudimo, što me čini jako ponosnim i sretnim.

Uz janje s ražnja posluži se i svježi domaći kruh koji umijesile vrijedne ruke kuharica u lokalu, ali i svježi luk, paradajz, za salatu, a sve je domaće, iz naših domaćih, okolnih bašti, i sve je zaista izuzetno ukusno.

Osim jannetine Mufid nudi i pečene piliće na ražnju, a u posebnim prilikama peče jaretinu i bika na ražnju. 

KOMENTARI