instant fap
NaslovnicaSport

Slučaj Imane Khelif: Sport u tjesnacu hromosoma i hormona

Slučaj Imane Khelif: Sport u tjesnacu hromosoma i hormona

Tekst, koji je objavljen na stranici Naukagovori.ba 

Olimpijske igre 2024. u Parizu (i na Tahitiju) su sigurno tema o kojoj će se neko vrijeme pričati. Od otvaranja i različitih doživljaja ovog događaja, preko nevjerovatnih trenutaka američke gimnastičarke Simone Biles, visoke svega 142 cm, ali dovoljno hrabre da prevaziđe mentalne blokade koje su je pratile na Olimpijadi u Tokiju, do Imane Khelif. A najviše o Imane Khelif.

Da, Imane Khelif izgleda muškobarasto. Da, ima više razine testosterona nego što žene imaju obično (o da, i žene imaju testosteron!). Ali, nije transžena, odnosno, nije muškarac koji je tranzitirao u ženu. Njoj je pri rođenju dodijeljen ženski spol, ona nema muški spolni organ… ali šta ima, to je problem utvrditi.

Imane Khelif, 25-godišnja boksačica iz Alžira, zemlje u kojoj tranzicija spola nije ni dozvoljena, diskvalifikovana je iz finala Svjetskog prvenstva u boksu u martu 2023. godine zbog neispunjavanja kriterija podobnosti koje postavlja Međunarodna bokserska asocijacija (IBA). Prema izvještajima, Khelif je diskvalifikovana zbog visokog nivoa testosterona u njenom tijelu. Iako su se pojavile spekulacije i komentari da je možda riječ o sindromu koji uključuje XY genotip kod žena, tačna medicinska dijagnoza nije javno objavljena. Rođena je kao žena. Čak na službenim stranicama IBA (International Boxing Association) ne piše da su razlog diskvalifikacije bile povišene razine testosterona, ali BBC tako piše.

Imane Khelif je sama izjavila da je diskvalifikacija rezultat zavjere i nepravde, navodeći da je nepravedno diskvalifikovana zbog svojih “karakteristika” koje, prema njenim riječima, ne bi trebalo da je diskvalifikuju za borbu protiv žena. IBA, međutim, nije objavila specifične razloge zbog poštovanja privatnosti sportista. Međutim MOK, je imao druga pravila i dozvolio joj je da se takmiči. I ubila je boga u toj nesretnoj Italijanki u 46 sekundi borbe, kada se Angela Carini predala.

No, Imane nije nepobjediva. Nju je 2022. na Svjetskom prvenstvu pobijedila Amy Broadhurst, koja je reagovala na zlostavljanje nesretne Iman Khelif na internetu, braneći je. Kellie Harrington je još jedna bokserka koja je pobijedila Imane Khelif i to na OI 2020.

Međutim, događaj na OI 2024. iskomentarisali su praktično svi do čijeg se mišljenja nešto drži i imaju neki influence – od aspolutno konzervativne strane političkog spektra, a la Giorgije Meloni, Elon Musk i J.K. Rowling, do ultra-wokera.

Dakle, Imane Khelif je u jednoj jako nezgodnoj državi, Alžiru, odrastala, imajući neku genetičku varijaciju koja joj u sportu daje određenu prednost. Ono što ne znamo pouzdano jeste o čemu se radi. Ne vjerujte svim tim stručnjacima koji tvrde pouzdano ovo ili ono. Čak i informacija da ona ima XY garnituru spolnih hromosoma nije sigurna.

Ok, vjerovatno se sjećate iz škole, ali moramo objasniti i za one koji nalete na ovaj tekst, a nisu još učili nešto o ljudskom kariotipu.

Probamo brzo, da ne trošimo puno vremena. Preskočite ako znate.

Čovjek ima ukupno 46 hromozoma, organizovanih u 23 para, od kojih su dva spolni hromosomi. Spolni hromosomi su X i Y; kombinacija XX određuje ženski spol, dok kombinacija XY određuje muški spol. Jedan dobijamo od majke, drugi od oca. S tim što od majke uvijek dobijamo X hromosom, a od tatice ili X ili Y. Inače, kariotip je vizualni prikaz hromosoma unutar jedne ćelije, raspoređenih prema veličini i obliku, i koristi se za identifikaciju genetskih abnormalnosti. Kariotip omogućava pregled svih 23 para hromozoma, uključujući i spolne hromozome, i može otkriti promjene poput dodatnog ili nedostatnog hromozoma.

Ovo bi bila ta binarna, jednostavna podjela na to šta je muško, a šta žensko. Čini se jednostavno i jasno? E pa nije. Postoje varijacije, koje kreiraju takozvane interseks individue, odnosno, jedan vid hermafrodita, dvospolaca.

KOMENTARI