instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka”: Počinje “Zlatni septembar”, mjesec podizanja svijesti o raku kod djece

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka”: Počinje “Zlatni septembar”, mjesec podizanja svijesti o raku kod djece

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” danas počinje obilježavanje mjeseca podizanja svijesti o raku kod djece “Zlatni septembar”, tradicionalnim osvjetljenjem važnih građevina i znamenitosti u Bosni i Hercegovini, 1. septembra u večernjim satima.

Kako je najavljeno bit će osvjetljeni Zemaljski muzej, Akademija likovnih umjetnosti i Zgrada institucija BiH u Sarajevu, Stari Most u Mostaru, Zgrada Kantonalne privredne komore u Tuzla i Kantonalna i univerzitetska bibilioteka i Zvonik crkve Sv. Ante u Bihaću.

– Borba koju prolaze mališani oboljeli od raka, ali i njihove porodice, je mukotrpna, teška i duga, a nerijetko nakon izlječenja prisutne su i brojne posljedice samog liječenja s kojima se moraju nositi. Upravo tokom ovog, nama bitnog, mjeseca želimo ukazati na probleme s kojima se susreću mališani i porodice nakon intenzivnog bolničkog liječenja te na njihove potrebe nakon izlaska iz bolnice – navode iz Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”.

Istakli su da im je cilj da tokom “Zlatnog septembra” podignu svijest o svim aspektima borbe sa dječijim rakom, kako u periodu boravka u bolnici, tako i o periodu povratka u matičnu sredinu nakon liječenja.

Naglasili su da je činjenica da troje od četvero djece pobijedi u borbi protiv raka, dovoljno govori sama za sebe, ali za četvrtu porodicu dogodi se nezamislivo.

– U mjesecu septembru planirali smo mnogo aktivnosti, jer želimo ovaj septembar obojiti u zlatno, podići svijest našeg društva i poslati jednu jaku poruku da postoje različiti životi puni poteškoća poslije raka, kako kod tri djeteta koji se uspješno izliječe tako i kod porodica djece koja izgube bitku -navode iz Udruženja.

Uz osvjetljenje građevina, tokom mjeseca septembra, iz Udruženja su najavili da će posjetiti Sarajevo, Tuzlu, Mostar, Zenicu i Bihać gdje će prigodno obilježiti “Zlatni septembar” i sugrađanima ponuditi zaštitne maske, bedževe i promo materijal u svrhu podizanja svijesti o dječijem raku.

Osim toga za 15. septembar u Visokom zakazana je trka “Zlatni krug Sparkasse Bank”. Ambasadorica trke je Amra Džeko, humanitarka i prijateljica djece oboljele od raka, a cilj trke/šetnje je prikupljanje novca za djecu oboljelu od raka, kroz prodaju majica za učešće u trci.

Događaj organizuje Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” u suorganizaciji sa “Centrom za kulturu, sport i informisanje” Visoko i Gradom Visoko.

KOMENTARI