instant fap
Naslovnicainmedia danas

Još jedna oslobađajuća presuda

Još jedna oslobađajuća presuda

Asim Kamber

Zastupnik SDA u Parlamentu F BiH

Poštovani sugrađani, poznato vam je da je u maju 2018. god. u Sanskom Mostu na lokalitetima Pobriježja, Čaplja i Trgu Ljiljana provedena akcija prikupljanja dokaza i privođenja mojih bliskih rođaka i suradnika. Cijelu ovu policijsko – istražnu akciju je vodio kantonalni tužilac Haris Hajrulahović.

Uz podršku policijskih službenika MUP-a USK-a tokom ove akcije privedeno je više lica i izvršen pretres na više lokacija gdje je postojala sumnja da će biti otkriveni dokazi. Izuzet je značajan broj predmeta i tehničkih sredstava koji su u kasnijem postupku poslužili kao dokazi.

Interesantna je i činjenica da je u ovoj akciji izuzeta i kompletna tehnička oprema koja je omogućavala nesmetan rad portala inmedia.ba.

U prostorijama Područnog kantonalnog tužilaštva u Sanskom Mostu, ispitani su svjedoci: Mirza Kamber, Mirela Husić i Armin Bahtić, koji su radili na tehničkim pripremama objavljenih tekstova na blogu asimkamber.com.

Općinski sud u Bihaću, po naredbi Gluhalić Nisvete – sudije za prethodni postupak 05.06.2018. godine, uz podršku elektroničko – informatičkih stručnjaka, izvršio je i pretresanje i uvid u sadržaj oduzetih predmeta. U informatičku ekspertizu, osim stručnjaka za forenziku MUP-a USK-a, Tužilaštvo je angažiralo Centar za forenzička ispitivanja Federalne uprave policije, Odsjek za vještačenja digitalnih dokaza Ministarstva sigurnosti BiH, Agenciju za vještačenje glasa i audio zapisa sa sjedištem u Istočnom Sarajevu, te Upravu za policijsku podršku (Jedinica za forenziku) MUP-a Republike Srpske iz Banjaluke.

Svi ovlašteni vještaci pomenutih agencija su po Naredbi Tužilaštva USK-a imali zadatak pronaći i izdvojiti dokaze koji bi upućivali na transkripte tekstualnih i audio zapisa, a vezanih za predmet „Unsko – sanske šume“ (Muslimović i drugi). Niti na predmetno – istražnim blogovima niti na mojim uređajima i predmetima oduzetim u ovoj istrazi nisu pronađeni audio – zapisi zbog kojih je cijeli ovaj predmet od strane Tužilaštva USK-a pokrenut. 

Nakon što sam kao osumnjičeni ispitan na okolnosti objave podataka za koje je Tužilaštvo tvrdilo da predstavljaju „službenu tajnu“, 30.12.2021. godine protiv mene je Tužilaštvo USK-a podiglo zvanično i optužnicu. 

Sud u Sanskom Mostu i sudija za prethodno saslušanje Enes Selman je 14. januara 2022. godine potvrdio optužnicu. Na potvrđenu optužnicu, moj branioc Hasan Veladžić je uložio prigovor i tražio da se iz predmeta izbace svi dokazi koji su proizašli iz Naredbe Općinskog suda u Bihaću koji je bio „nenadležan za postupanje na području općine Sanski Most“.

U svome prigovoru na optužnicu, branilac Veladžić je naveo da je izvršenje krivičnog djela na području općine Sanski Most, te da je „tužitelju bilo poznato da je optuženi rođen, živi i radi na području općine Sanski Most, da piše i objavljuje u Sanskom Mostu i da je sjedište portala i bloga na području Sanskog Mosta. Te da su i lica iz tima saradničko – tehničke podrške na području Sanskog Mosta, zašto je u krivičnim stvarima mjesno nadležan Općinski sud u Sanskom Mostu“. A ne sud u Bihaću.

Sudija za prethodno saslušanje je prihvatio prigovor branioca Veladžića „u smislu odredbe člana  248. stav 2. ZKP F BiH, slijedom čega je odlučio da se nezakoniti dokazi izdvoje iz spisa Suda i vrate tužiocu“. Unatoč ovoj činjenici, Tužilaštvo USK-a istrajava na nastavku suđenja, što Općinski sud u Sanskom Mostu i čini.

Sutkinja u ovom predmetu Ivana Kalinić Ilinčić vodila je ovaj predmet od juna 2022. godine, a završno ročište na kome je obznanjena i konačna oslobađajuća presuda održano je 26.02.2024. godine.

Na Presudu Općinskog suda u Sanskom Mostu Kantonalno tužilaštvo USK-a je uložilo prigovor o kome je 26.08.2024. god. odlučivao drugostepeni Kantonalni sud u Bihaću. 

Ovaj sud je upravo i donio pravosnažno oslobađajuću Presudu.

U prilogu ovog saopćenja vam stavljam na uvid izvode iz pravosnažno oslobađajuće Presude Kantonalnog suda u Bihaću.

Sanski Most, 09.09.2024. godine

                                                                                                                        Asim Kamber

KOMENTARI