instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Nada Dalipagić o slučaju ‘Kasumović’: Zlostavljanje djece ne smije biti zamijenjeno novčanom kaznom

Nada Dalipagić o slučaju ‘Kasumović’: Zlostavljanje djece ne smije biti zamijenjeno novčanom kaznom

Informacija da je poznati glumac Moamer Kasumović, ponajviše poznat po ulozi Damira u seriji “Lud, zbunjen, normalan”, osuđen u Sarajevu zbog bludnih radnji nad maloljetnikom, šokirala je javnost u Bosni i Hercegovini i regiji, te otvorila brojna pitanja.

Ključna su, naravno, kako je pravosnažno osuđeni Moamer Kasumović dobio tako nisku kaznu (oko donje granice prema Krivičnom zakonu FBiH), te kako je moguće da se kupuje sloboda i za takva gnusana krivična djela nad djecom, a potom nastavi normalan život i javni rad?!

Nada Dalipagić, ugledna mostarska odvjetnica i dugogodišnja sutkinja Kantonalnog suda Mostar, smatra da se hitno moraju izvršiti zakonska ograničenja okavke sudske prakse.

„Mišljenja sam da zbog težine kaznenih dijela i uopće prevencije treba ograničiti mogućnost zamjene kazne zatvora za novčanu kaznu, a koja mogućnost je predviđena našim Kaznenim zakonom ako je kazna zatvora izrečena do godinu dana“, kazala je Dalipagić za portal Radiosarajevo.ba.

Smatra da se zakonodavci moraju jasno ograničiti djela koja naprosto ne mogu biti predmet kupovine slobode.

„Takva ograničenja bi se trebala odnositi na kaznena djela nasilja u obitelji, seksualna nasilja, što bi poslalo jasnu poruku strožijeg kažnjavanja i ohrabrenja žrtava. Također bi se to odnosilo i na sva kaznena djela koja čine bilo kakvo nasilje prema ženama i djeci jer su to najranjiviji članovi zajednice, a i najnezaštićeniji. Oni moraju biti sigurni da ako takva djela prijave – počinitelji neće proći s novčanim kaznama“, zaključila je Dalipagić u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, glumac Moamer Kasumović osuđen je na godinu dana zatvora zbog krivičnog djela bludničenje nad maloljetnikom, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

“Na osnovu evidencija Tužilaštva KS informiramo vas da se protiv navedene osobe vodio postupak zbog krivičnog djela bludne radnje koji je pravosnažno okončan pred Općinskim sudom u Sarajevu. Proglašen je krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine”, potvrdila je ranije za portal Radiosarajevo.ba glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo, Azra Bavčić.

KOMENTARI