instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Skuplje osiguranje, skuplja i registracija: Evo za koliko će tačno vozači biti udareni po džepu

Skuplje osiguranje, skuplja i registracija: Evo za koliko će tačno vozači biti udareni po džepu

Povećanje premije od jedan i po odsto, u praksi bi značilo da će registracija vozila u Srpskoj biti skuplja za nekih pet maraka, izračunao je za BL portal Valentino Janković, zamjenik predsjednika Izvršnog odbora Udruženja osiguravača Privredne komore Republike Srpske i generalni direktor Drina osiguranja.

Preciznije, za prosječno vozilo od 66 do 84 kw snage, vozači bi za registraciju izdvajali dodatnih 4,63 KM godišnje, a konačna računica zavisiće od tipa vozila i od toga koliko dugo je ono u posjedu vlasnika.

“Iznos 100% premije, bez umanjivanja premije za godine bez štete, za prosječno vozilo trenutno iznosi 420,55 KM. Ukoliko osoba posjeduju vozilo pet godina i sa njim nije pričinila štetu, cijena se umanjuje na 210,28 KM. Povećanje od 1,5% na reperno vozilo sa bonusima iznosi 3,15 KM, a u slučaju novonabavljenog vozila (bez bonusa), povećanje iznosi 6,30 KM. Treba istaći činjenicu da je prosječna premija obaveznog osiguranja za sva vozila u autoodgovornosti u našem osiguravajućem društvu 396,20 KM i da, shodno toj premiji, očekivani rast iznosi 5,94 KM na godišnjem nivou”, objašnjava Janković.

Inicijativu za povećanje premije na adresu Agencije za osiguranje uputio je 5. septembra Izvršni odbor Udruženja društava za osiguranje RS koje djeluje pri Privrednoj komori RS.

“Inicijativa će biti razmatrana u narednom periodu i u ovom trenutku je preuranjeno da iznosimo ocjene o opravdanosti povećanja cijena premija”, rekli su ranije u agenciji i podsjetili da je cijena premija osiguranja od odgovornosti za motorna vozila u Republici Srpskoj posljednji put povećana u martu prošle godine i to za 18 odsto u odnosu na prethodni cjenovnik.

Janković očekuje da će do poskupljenja premije doći u prvom kvartalu iduće godine. Prijedlog se pravda potrebnom digitalizacijom, odnosno namjerom da se obezbijedi trajno i adekvatno finansiranje aktivnosti Zaštitnog fonda na uspostavljanju i radu centralne elektronske evidencije.

“Udruženje osiguravača Republike Srpske pratilo je kolege iz Srbije i njihov sistem, pa smo tako primijenili da je njihov recept rezultirao dobrim rješenjima koja su značajno unaprijedila sistem poslovanja društava u Srbiji i olakšala svim učesnicima proces osiguranja i registracije vozila. Kad smo sve to sagledali, poslali smo prijedlog o povećanju premije za 1,5 odsto”, kaže Janković za BL portal i dodaje da je to poskupljenje vezano za početak primjene zakonom predviđenih obaveza.

Napominje da je poskupljenje premije simbolično, shodno benefitima koje svi očekuju, a na kojima, kako kaže, treba zajednički raditi i ove i naredne godine, kako bi se sektor osiguranja značajno unaprijedio.

KOMENTARI