instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Želite upoznati BiH i planinariti, ali ne znate kako početi?

Želite upoznati BiH i planinariti, ali ne znate kako početi?

ako je planinarenje oduvijek jedna od aktivnosti u kojim širom svijeta uživa veliki broj ljudi, sigurni smo da ste u proteklih nekoliko godina primijetili porast interesovanja za ovu vrstu rekreacije ili ste čak i sami uskočili na voz istraživanja planina i okruženja. Pored toga solo hike (planinarenje) privlači sve više pažnje. Topli mjeseci su pred nama pa bilo da idemo na odmor, more, u drugu državu ili ne, ostaje nam dovoljno vremena da slobodne dane i vikende izdvojimo za upoznavanje svog okruženja i BiH. Iako ponekad imamo veliku želju biti dijelom ovih priča, može biti izazovno krenuti.

Kako početi s planinarenjem, da li se uputiti u ovu avanturu solo i koji su to neistraženi dijelovi BiH na koje trebamo obratiti pažnju? O svemu ovome, a i brojnim drugim savjetima, razgovarali smo sa Zoranom Kerleta koja svakodnevno uživa dijeleći trenutke s planinarenja i svog putovanja Bosnom i Hercegovinom na društvenim mrežama. Baš kao što kaže njen username na Instagramu, njoj zahvaljujući ovakvom stilu života – nikada nije dosadno. 

U užurbanom životu sve teže je održavati ravnotežu između obaveza, kod mene su radni dani u toku sedmice rezervisani za poslovne i kućne obaveze, a vikendi za avanture. Cilj ove ravnoteže jeste imati ispunjen život izvan posla stoga trudim se omogućiti sebi povremenu diskonekciju od digitalnog svijeta, uživati sa porodicom, partnerom Enhadom i kćerkom Unom, a gdje najbolje to uraditi nego na planini, u prirodi.

Biranje lokacija nije uvijek jednostavno, zaista je teško odlučiti se samo za jednu, jer ja ih uvijek imam nekoliko u opticaju, a i Enhad obzirom da mu je fotografija hobi, a upravo taj hobi nam donosi najljepše fotke sa putovanja. Planiranje dalje zavisi od meteoroloških prilika i vremena kojim raspolažemo te se prema tome prilagodi i destinacija. Često pretražujemo teren preko mape pa vidimo gdje se sve može pristupiti (nemojte se osloniti samo na mape, dosta puta smo zalutali), ali dosta toga pronađem i u planinarskim knjigama i vodičima koje rado kupujem.

Ako želimo početi s boljim upoznavanjem BiH i regiona, od koje tri lokacije predlažeš da krenemo? 

Ja nisam klasični travel bloger koji samo obilazi gradske znamenitosti, više sam orijentisana na prirodna bogatstva koja imamo i izlazak iz vlastite zone komfora, stoga ako volite prirodu, planinarenje i želite istražiti prekrasne krajolike zapišite sebi sljedeće lokacije. 

Planina Cincar kod Livna i krda konja koji su simbol divljine i prirodnog bogatstva ovog područja je nešto što želite doživjeti bar jednom u životu. Prilagođenost surovoj okolini čine ih fascinantnim bićima koja doprinose biološkoj raznolikosti i ekosistemu Cincar planine, nadam se još dugo, dugo.

KOMENTARI