instant fap
Naslovnicainmedia danas

“Metak za Kambera i još jednog”

“Metak za Kambera i još jednog”

IRONIJA SUDBINE: SDP zabrinut za vakufsku zemlju koju su njihovi ideološki preci oduzimali!

Na preključerašnjoj dobro izrežiranoj politikantskoj debati, organizovanoj od strane Udruženja privrednika, kandidat za načelnika općine Sanski Most ispred SDP-a izrazio je zabrinutost zbog iskopa uglja koji, po njegovim riječima, između ostaloga, uništava i vakufsku zemlju na tome području. Iako nam je drago da se predstavnici stranke nasljednice nekadašnje partije, koja je u svojoj suštini uvijek bila antireligijska, sada zanimaju za vakufsku imovinu, ne možemo se oteti dojmu da je ovo više prizemno politikantstvo nego iskrena briga.

Podsjećamo se da su se u prošlosti članovi SDP-a (i njihovih prethodnika) često s prezirom odnosili prema vjerskim vrijednostima i institucijama. Zanimljivo je kako se u trenutku kada žele doći na vlast, počinju baviti “iskreno” pitanjima vjere i vakufa, a pri tom im se ne može zaboraviti da su, na primjer, u Kantonu Sarajevo 2010. godine pokušali izbaciti vjeronauku iz obrazovnog sistema. Ova kontradikcija zaslužuje dodatno razmišljanje.

Možda se nadaju da će ovim izjavama pridobiti glasove vjernika, ali njihovo povlačenje prema vjerskim pitanjima u političkom diskursu djeluje kao pokušaj manipulacije i predstavlja očitu zloupotrebu religije.

Uvjeren sam da naši sugrađani nisu naivni da ne primjete kako ovakve izjave ne spaduju samo u domen političke površnosti, nego klasičnom populističkom instrumentalizacijom religije.

Interesantno je da je g. Hopovac izrazio naglašenu zabrinutost “zbog iskopa uglja”, a meni je osobno ispričao kako je razgovarao sa ministrom energetike Vlade F BiH g. Vedranom Lakićem. Te da mu je minister g. Lakić kazao kako je Lager “čist” i da što se tiče ovog nadležnog Federalnog ministarstva nema nikakvih zapažanja “o bilo kakvoj nezakonitosti” u radu ovog preduzeća.

Očito je i ovaj navod o rudniku g. Hopovca imao dnevno propagandistički karakter. A ako nije ja ga pozivam da preko svoga SDP – ministra pokrene sve mjere koje će otkloniti bilo kakve nezakonitosti u radu ove i svih drugih privatnih i državnih firmi u nadležnosti ovog resora. A ja ću biti kao zastupnik Parlamenta F BiH svemu tome podrška.

Posebno g. Hopovcu zamjeram činjenicu da je dozvolio da meni i “još jednom” na ovoj dobro izrežiranoj tribini bilo ko prijeti “metkom”. Malo me to asocira i na one metke ostavljene na zapaljenom stroju uz Modransku cestu.

Pozdravljam odluku g. Nijaza Kadirića da napusti ovu tribinu i posebno pohvaljujem odluku našeg SDA kandidata g. Mensura Seferovića da u njoj uopće ne sudjeluje.

Objavljujem vam poruku i jednog od glavnih režisera ovog političko – privrednog igrokaza g. Edisa Rasavca – sekretara Udruženja privrednika, koji obavještava NES-ovce da su “PRIPREMLJENA PITANJA”.

Asim Kamber

KOMENTARI